DSG/S-tronic

Auto Douma | DSG/S-tronic Specialist

TOP Merkspecialist in Volkswagen - Audi - Seat & Skoda

Onderhoud DSG/S-tronic

Zorgvuldig onderhoud en het gebruik van de juiste producten is essentieel voor een DSG/S-tronic automaat. Deze versnellingsbakken hebben hun eigen smeersysteem met oliepomp met oliefilter welke elke 60.000 km onderhoud nodig hebben. Bij slecht onderhoud slijt de versnellingsbak sneller en raakt deze sneller defect. Deze defecten kunnen ontstaan in de Mechatronic unit, koppelingsplaten en tandwielen van de versnellingsbak. Bij het tijdig plegen van onderhoud word de reinigende functie behouden en functioneert de versnellingsbak in optimale conditie.

Reparatie en service mogelijkheden DSG, S-tronic & Multitronic

 

Waar staat DSG voor?

DSG staat voor direkt schalt getriebe en is ontworpen door fabrikant Borgwarner. Het is een type versnellingsbak wat veelal in de voertuigen van de Volkswagen Autogroup word gebruikt. Dit type versnellingsbak is in feite een gerobotiseerde handbak die het bedienen van de koppeling zelf uitvoert, deze beschikt dus over een koppeling net zoals in een handgeschakelde transmissie. Alleen word er bij een DSG niet gebruik gemaakt van één koppeling maar een dubbele koppeling waardoor het schakelen tussen versnellingen binnen de fractie van een seconde plaatsvind en onopgemerkt blijft.

Mechatronic

De Mechatronic is de besturingsmodule van de DSG en zorgt er voor dat de schakelmomenten op de juiste momenten worden aangestuurd. Dit doet de Mechatronic aan de hand van sensoren en actuatoren. Door het ‘meten’ van de situatie leest de computer van de Mechatronic het juiste schakelmoment en stuurt dit door naar de actuatoren die vervolgens het schakelen in gang brengen.

S-tronic

S-tronic is de DSG versie voor Audi. De S-tronic werkt op dezelfde wijze als de DSG van Volkswagen en beschikt ook over een dubbele koppeling. Het grote verschil van de S-tronic ten opzichte van de DSG is dat de Audi veelal motoren gebruikt die in de lengte liggen in tegenstelling tot Volkswagen waar de motoren dwars liggen.

Multitronic

De multitronic automaatbak van Audi werkt op een totaal andere wijze dan de DSG/S-tronic automaatbak. De multitronic is een CVT wat staan voor continu variabele transmissie. Dit CVT-principe bestaat uit een speciaal ontwikkelde ketting die is bevestigd tussen 2 conische poelies, door het aanknijpen van deze poelies kan de ketting in verschillende standen zijn krachten overbrengen. Het onderhoudsinterval van de Multitronic is 60.000 km.

DSG/S-tronic DSG/S-tronic DSG/S-tronic

DSG/S-tronic defecten

Bij slecht onderhoud verslechterd de reinigende werking en ontstaan verschillende problemen. Vuil mengt zich na voorloop van tijd in de olie en gaat voor problemen zorgen in de automaatbak. Deze problemen kunnen als volgt worden herkend:

  • Het slippen van de koppeling
  • Er is een knarsend geluid te horen tijdens het overschakelen
  • Bij het inschakelen van de D en R standen schokt de auto en voelt soms als een duw
  • Het duwen is ook terug te vinden tijdens het overschakelen naar een andere versnelling tijden het rijden
  • Foutmeldingen zoals ”gearbox malfunction” en ”gearbox fault”

Bij deze problemen zullen reparaties uitgevoerd moeten worden zoals:

  • Koppelingsplaten vervangen
  • Mechatronic unit vervangen
  • Reviseren van de versnellingsbakken

Deze defect kunnen worden voorkomen door tijdig onderhoud.

 

DSG/S-tronic olie verversen

DSG Olie verversen is noodzakelijk om schade en schakelklachten aan uw DSG bak te voorkomen! DSG olie verversen dient volgens fabrieksprotocol, iedere 60.000 km te worden uitgevoerd. Het belang van de kwaliteit van olie is groot, olie is namelijk het enigste wat er voor zorgt dat metalen geen direct contact maken en voorkomt slijtage, daarnaast moet de olie een reinigende werking hebben om verstopping van vuil deeltjes tegen te gaan. Castrol is het beste product voor onderhoud aan de DSG, S-tronic en multitronic, zij bieden voor elke type automaat het juiste product. Wij gebruiken dan als officieel Castrol dealer uitsluitend deze producten voor het onderhoud van deze versnellingsbakken.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

058 - 844 8655 info@autodouma.nl
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×